Η γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου είναι δεδομένο ότι πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με την Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίζει ότι πρέπει μετά τους ελέγχους της Aνεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξετάσει τα στοιχεία που θα προκύψουν.
Μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου έστρεψε τα βέλη της κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με ένα αιχμηρό σχόλιο τόνισε ότι δεν υπάρχει «σύνταγμα “made by Μητσοτάκης”». Πάντως, τόσο η ηχηρή παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα όσο και οι δηλώσεις των στελεχών του κόμματος τις τελευταίες ημέρες δίνουν τον τόνο για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, οπότε αναμένονται και προγραμματίζονται νέες παρεμβάσεις. Μάλιστα, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου πως στην πραγματικότητα ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός του Αρείου Πάγου «επιβεβαίωσε τη στρατηγική Μητσοτάκη», η οποία στοχεύει, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στο να μην υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, παρά τους ισχυρισμούς τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και των κυβερνητικών στελεχών περί διαλεύκανσης της υπόθεσης.
Νέες πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Από την πλευρά της, η Έ. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποδομήθηκε πλήρως από σύσσωμο τον νομικό κόσμο της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν προκύπτει από καμία αρμοδιότητα του Ισ. Ντογιάκου, με το περιεχόμενό της να είναι, όπως σημείωσε, εντελώς αβάσιμο. Αντίστοιχα, και ο υπεύθυνος Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να καταθέσει αίτημα προκειμένου να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με βασικό σκοπό να κληθεί ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σχετικά με την έρευνα που πραγματοποιεί η ανεξάρτητη Αρχή.
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι δεδομένο ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν διττή στόχευση. Από τη μία πλευρά, να αναδείξουν στην ολότητά τους τις ευθύνες του Κ. Μητσοτάκη στο «διπλό», όπως το ονομάζουν, σκάνδαλο, αυτό των υποκλοπών αλλά και της συγκάλυψής τους. Από την άλλη πλευρά, να υπερασπιστούν το δημοκρατικό κεκτημένο δείχνοντας θεσμική σοβαρότητα, εξού και οι θεσμικές πρωτοβουλίες του Αλ. Τσίπρα. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τόνοι θα ανέβουν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, με την Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αναλάβει το βάρος συγκεκριμένων πολιτικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών προκειμένου να πέσει φως στην υπόθεση αλλά και να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Η πολιτική αλλαγή, τονίζουν, υπό αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιστραφούν η θεσμική παρακμή και ο αυταρχισμός όπου οδηγούν μέρα με τη μέρα οι επιλογές τού «καθεστώτος Μητσοτάκη».
Υπενθυμίζεται δε ότι ο νόμος που εξειδικεύει την ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ είναι ο 3115/2003. Ο νόμος αυτός επιτρέπει στην ανεξάρτητη Αρχή να ερευνήσει τα αρχεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, των λεγόμενων παρόχων. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσει αν έγιναν παρακολουθήσεις συγκεκριμένων προσώπων και από πότε.